+47 75 77 51 00 poassta(alfa)arran.no

Nord Salten Diabetesforbund på Árran 17. november.

Diabetesdag på Árran.

Folk stod i kø for matråd og måling av blodsukker, da Nord Salten Diabetesforbund stilte opp på Árran - lulesamisk senter / julevsáme guovdásj lørdag 17. november 2012 i anledning Verdes Diabetesdag.


Diabetesforbundet Nord Salten 171112 på Arran startklar

Diabetes - en folkesykdom.

 

I Norge har i dag rundt 375.000 personer diabetes. Av disse har rundt 25.000 diabetes type 1, mens resten har diabetes type 2. Rundt halvparten av dem med diabetes type 2 har ennå ikke fått diagnosen, og lever i dag med diabetes uten selv å vite om det.

Diabetes type 1, også kalt insulinavhengig diabetes, oppstår i alle aldersgrupper, men er mest vanlig hos barn, ungdom og unge voksne. Diabetes type 2 rammer for det meste personer over 40 år. Men stadig yngre mennesker får også diabetes type 2. 

Prognosene tyder på at tallet på folk som vil bli rammet av diabetes vil, på verdenabasis, stige til nær 440 millioner innen 2030. Det er derfor Nord Salten Demensforbund tar informasjonsarbeidet på ramme alvor.Diabetes dag - i kø for blodsukkermåling

I kø for å måle blodsukker.

 

Folk stod i kø for å få målt blodsukker, - mange kunne konstatere at de hadde normale verdier. Men det er greit med en slik test, for dersom noen i familien har diabetes, er risikoen større for at man får det. I tillegg til arvelig belastning, spiller også levemåten og mangel på fysisk aktivitet inn som de viktigste triggerfaktorene ved type 2-diabetes.

Type 2 diabetes er en kronisk sykdom som skyldes at kroppen produserer for lite insulin, og at insulinet som produseres virker for dårlig. Mange klarer å regulere blodsukkeret ved å endre levevaner, andre må etter hvert begynne med tabletter, og noen må begynne med insulin.Måling av blodsukker 171112 på Arran diabetesdagen

Måling av blodsukker er enkelt og smertefritt.

 

De fremmøtte fikk demonstrert og erfart at å måle blodsukker er en enkel affære. Det var bare å holde frem en finger og la det stå til. Først må det stikkes hull med en bitteliten nål i huden på en fingertupp, slik at det pipler ut en dråpe blod. Den første dråpen tørkes bort og man presser frem en ny dråpe. Denne blir fanget opp inn i en spesiell stick som puttes inn i et lite måleapparat. Og vips kan resultatet av blodsukkermålingen leses av på et lite display.

Det er en enkel prosedyre å lære. Den som har diabetes har måleapparat og utstyr hjemme, til å foreta målinger selv.Rådgivning og produktinformasjon 171112 diabetesdagen på Arran

Rådgivning og produktinformasjon.

 

Diabetesforbundets overordnete mål er:

  • at personer med diabetes ikke skal få sitt liv forkortet eller sin livskvalitet redusert på grunn av sin sykdom
  • å stimulere til forskning slik at vi i framtiden kan helbrede og forebygge diabetes og dens komplikasjoner

Diabetesforbundet har god kompetanse på diabetes. De gir råd og veiledning om forebygging, fysisk aktivitet, kosthold, sykdommen, komplikasjoner m.m.

Noen er i risikosonen for å få diabetes,- det handler både om livsstil og arv. Det er mulig å forebygge. Å legge om levevanene er det beste rådet til mennesker med høy risiko for type 2-diabetes:

  • Vær i bevegelse minst en halvtime, minst fem dager i uken. Du kan for eksempel gå, sykle, svømme, gjøre husarbeid eller annen form for kroppsarbeid.
  • Frukt, grønnsaker og bær er bra for deg, det er også fisk, rent kjøtt og mat med mye fiber. Velg grovt brød eller grovt mel for å lage chappati/ nan. 
  • Bruk mat- og drikkevarer som innholder lite fett, salt og sukker.
  • Bruk mer umettet fett (fett fra fisk og planteoljer) og mindre mettet fett (fett fra kjøtt og meieriprodukter) 
  • Velg matvarer som er markert med nøkkelhullet.  
  • Er du overvektig kan det være gunstig å gå ned i vekt.

 

 

 

 

Språk Sami - SamiskSpråk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk