+47 75 77 51 00 poassta(alfa)arran.no

Presentasjon av prosjekt som introduserer fagutdanning som karriere for ungdom.

Fra hav til gaffel på Árran.

Elevene i 8. og 9. klasse ved Drag skole og elever ved Narvik vgs restaurant og matfag, har de siste to dagene fått erfaring og opplæring på hvordan man får fisk fra hav til gaffel gjennom flere aktiviteter. 4. mai 2017 serverte de den ferdige fiskematen til ansatte og gjester på Árran.

Gjester på plass Kigok sjømatprosjekt 4 mai 2017_484x266
Gjestene er på plass. Foto: Ragnhild Lien Ráhka/Árran

Aktivitetene inngår i et prosjekt i regi av Kigok, som driver opplæringskontoret for fiskerifag i Midtre Nordland. Prosjektet introduserer fiskerifag som mulig karrierevei for ungdom. Prosjektleder er Kine Helen Oldervik.

I går ble elevene delt inn i tre grupper og dro ut til lokale virksomheter; Taste of North AS, Korsnes, Smolten AS, Innhavet og en fiskebåt på Tysfjord med Leif Harald Olsen som skipper. Med seg fra virksomhetene hadde elevene råvarer for å lage fiskemat. Dagen etter var det matlaging sammen med profesjonelle kokker. På slutten av dagen ble maten servert til ansatte, leietakere og gjester på Árran lulesamisk senter, Drag. Tilbakemeldingen til elevene var svært gode. Maten var smakfull og spennende. Menyen bestod av fiskeburgere, asiatisk fiskegryte, boknafiskboller i tomatsaus og mye god salat med rømme og hvitløksdressing.

Barnehagen underholdt med sang om fisk Kigok sjømatprosjekt 4 mai 2017_493x331
Árran barnehage undergoldt med samisk sang om fisk. Foto: Ragnhild Lien Ráhka/Árran

Tanken bak dette prosjektet er å motivere unge til å se mulighetene disse næringene gir til videre lokal verdiskaping, gjennom å bearbeide og servere råstoffene som lokal mat. Et ønske var også at ungdommene skulle lære enkel tilbereding av god fiskemat for å bidra til et variert og sunt kosthold i hverdagen. Det overordnede målet for prosjektet, er å rekruttere til sjømatnæringen og profilere deltagerne ovenfor samarbeidspartnerne og bygge identitet, kjennskap og forståelse for næringenes muligheter og utfordringer. Det kan derfor hende at det innenfor denne elevgruppen, vil være noen fremtidige fagarbeidere i fiskerifag eller kokkefag. I en tid landet trenger mange fagarbeidere, er dette en måte å presentere mulige utdanningsveier for ungdom.

oppskrifter drag.docx

 

Språk Sami - SamiskSpråk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk
8270 Ájluokta/Drag
Tlf: +47 75 77 51 00
Faks: +47 75 77 51 01
E-post: poassta(alfa)arran.no