+47 75 77 51 00 poassta(alfa)arran.no

Utstillingen Queering Sápmi kan sees på Árran fra 04.02.2016.

Miniseminar og utstillingsåpning.

Erlend Elias Bragstad var invitert til Árran for å åpne utstillingen Queering Sápmi, her sammen med museumsleder Harrieth Aira. Utstilingen forteller historiene til personer som utfordrer de tradisjonelle normene omkring kjønn, seksualitet og identitet.

Queering Sapmi utstillingsåpning 04022016_482x278
Museumsleder Harrieth Aira, Árran og Erlend EWlias Bragstad, Storjord. Foto: Ragnhild Lien/Árran

 

 

Gjennom bilder og tekst i utstillingen Queering Sápmi blir vi kjent med historier til samer som er homofile, lesbiske eller skeive på en eller annen måte. Hvordan det er å være en minoritet i minoriteten og hvilke muligheter finnes det for å bryte normen i en gruppe hvor tradisjoner er viktige for å opprettholde samhørighet?

Miniseminar 04022016_416x318
Rakel–Iren Lillehaug Pedersen, Anne Kalstad Mikkelsen, Árran og Erlend Bragstad. Foto: Ragnhild Lien/Árran

På dagens Miniseminar kunne Árran presentere to flotte, unge "veivisere" fra Nord-Salten. Begge har stått frem og våget og tro på seg selv. De har gått foran med sine budskap

Rakel–Iren Lillehaug Pedersen, fra Steigen, sykepleier, mor til tre barn, fortalte om oppveksten hvor det samiske var nærmest usynlig og om hennes ønske i dag om å ta tilbake samisk språk og tradisjoner for seg selv og sine barn. Det var et sterkt foredrag med et viktig budskap, som startet med at hun presenterte seg selv på samisk.

Erlend Elias Bragstad, fra Storjord har tidligere ledet et moteshow med samisk design på Árran. I den anledning fikk han seg kofte, noe han har brukt flittig siden den gang Som åpen homofil har Erlend engasjert seg for å skape større åpenhet omkring homofili i det samiske samfunnet. Slik har han blitt en stemme for både samer og homofile. Han har også tatt initiativet til dialog med Sametinget for å starte et målrettet arbeid for å ufarliggjøre homofili. Dagens foredrag startet med en liten hilsen på samisk.Han understreket kjærligheten som det største og mest verdifulle av alt, uavhengig av om man er lesbisk, homofil, samisk, hvit eller svart. 

Anne Silja Turi og en interessert deltaker fra duodjevorkshop 04022016_458x420
Anne Silja Turi til høyre og en elev som deltok på duodjeworkshop. Foto: Ragnhild Lien/Árran

Duodje.

Árran inviterte skoleelever til duodjeworkshop med duodjeveileder Anne Silja Turi. I den anledning avsluttet de med en liten utstilling, basert på det elevene hadde laget. Interessen til videre fordypning innen emnet, slo igjennom hos noen av elevene. En elev ville gjerne vite mer om gáppte med tilbehør, noe Anne Silja velvillig kunne fortelle mer om. Programmet ble avsluttet med blodpannekaker av Anny Nilsen, samt utstillingsåpning.

Árran barnehage inviterte også til duodjeaktiviteter med enkel servering for besøkende barn. Lulesamisk bokbuss inviterte til fortellerstund.

Language Sami - SamiskLanguage Norsk - Norwegian

Seminarer

8270 Ájluokta/Drag
Tlf: +47 75 77 51 00
Faks: +47 75 77 51 01
E-post: poassta(alfa)arran.no