+47 75 77 51 00 poassta(alfa)arran.no

Utstillingsåpning og seminar om stedsnavn mandag 29. august 2016 kl. 12.00.

Pitesamiske stedsnavn - fortellinger om oss

Utstillingen synliggjøre de pitesamiske stedsnavnene i Salten-området. I utstillingen kan man lære mer om pitesamiske naturord, om stedsnavn som kulturminner og møtesteder.Utstillingen gir et godt innblikk i pitesamisk språk og kultur. Utstillingen blir på Árran til 19. september.

 

DSC_4689
Fotograf Oddmund Andersen

Åpning mandag 29. august kl. 12.00

Utstillingen synliggjøre de pitesamiske stedsnavnene i Salten-området. I utstillingen kan man lære mer om pitesamiske naturord, om stedsnavn som kulturminner og møtesteder, og om hvordan samiske stedsnavn er blitt representert på kart.

Stedsnavnene i utstillingen er hentet fra et stort område; her finnes eksempler på navn fra både Beiarn, Bodø, Saltdal, Fauske, Meløy og Gildeskål i Nordland. Utstillingen viser det store mangfoldet som de samiske stedsnavnene i området representerer.

Utstillingen er nyttig for skoleelever, men den er også informativ for voksne, særlig for å øke informasjon om, og gi innsikt i pitesamisk språk og kultur. Den pitesamiske grupperingen er den minste samiske grupperingen i Nordland, og har vært de minst synlige i det offentlige rom.

Tekstene i utstillingen er både på norsk og pitesamisk. Vi er meget stolt over å kunne presentere en utstilling som også er på pitesamisk språk. Det er i seg selv er unikt fordi det ikke lenger er noen som har pitesamisk som morsmål i Norge, og tekster på pitesamisk er knapt vist offentlig tidligere.

Men det pågår nå et stort revitaliseringsarbeid for å redde det pitesamiske språket. Så utstillingen kan også sees i et språkrevitaliseringsperspektiv, i tillegg til at landskap og stedsnavn er i fokus. Å synliggjøre språket er ett av mange virkemidler for å ta vare på samiske språk som er truet, og Árran er veldig glad for at vi kan bidra i dette viktige arbeidet.

Utstillingen blir på Árran i perioden 29. august til 19. september.

Miniseminar om samiske stedsnavn

mandag 29.august kl. 12.30

I etterkant av åpningen av «Pitesamiske stedsnavn – fortellinger om oss!» arrangerer vi et miniseminar om pitesamiske stedsnavn:

Kl. 12.30 – 13.00               Line Merete Skarvik: «Samiske stedsnavn – fortellinger om oss»

Kl. 13.00 – 13.30               Samuel Gælok : Stedsnavn som natur- og landskapsbeskrivelser

 

Line Merete har vært prosjektleder for Árrans stedsnavnprosjekt og ledet arbeidet med utstillingen «Pitesamiske stedsnavn – fortellinger om oss!». Mastergrad i litteraturvitenskap fra NTNU.

Samuel Gælok har vært seniorrådgiver på Árran med samiske språk som ansvarsområde. Han har vært stedsnavnkonsulent for Sametinget. Cand.pilot i samfunnsvitenskap.

 

Language Sami - SamiskLanguage Norsk - Norwegian

Seminarer

8270 Ájluokta/Drag
Tlf: +47 75 77 51 00
Faks: +47 75 77 51 01
E-post: poassta(alfa)arran.no