+47 75 77 51 00 poassta(alfa)arran.no

Utstillingen kan sees på Árran i perioden 2. februar - 16. mai 2017.

Ringen - Fra Kirkenes til Kirkenes. Utstilling av Bente Geving.

RINGEN er en dialog og en hyllest til kunstnerens samiske formødre med fotografier, lyd og installasjoner.  Tittelen på utstillingen refererer til ringen Bente Geving fikk fra sin mor, Margit Ellinor, som hadde slektsbakgrunn fra samebygda Sandnes i Sør-Varanger. Samtidig som utstillingen er en sammenveving av nye og eldre verk viser den til Gevings personlige historie som kan forstås som en sirkulær reise med ringen som symbol på vandringen over generasjoner og fortellinger som kan bidra til sammenheng og helhet. 

Invitasjon_Bente-Geving-2017_2-korr

Ringen: Fra Kirkenes til Kirkenes Bente Geving

Sametingsråd Lars Filip Paulsen åpner utstillingen. Drag Jiena fremfører salmer og sang.

Geving fortelling berører mange, nettopp fordi det er en historie mange har felles, om fornorskningen og fortielse av det samiske. Hun forteller om sin mor som aldri snakket stort om det faktum at hun var same, før hun fikk alzheimer og om sin bestemor, Ellen, og hennes søstre Anna og Inga, som både snakket og sang læstadianske salmer på samisk.

 

«Det er gjennom tre generasjoner blitt gjort forsøk på å glemme og utviske den samiske identiteten i familien min», forteller Bente Geving. Samtidig forteller hun at det samisk alltid vært med henne i hennes oppvekst, selv om hun bodde langt sør i landet. Dette i kontrast til mange av hennes slektninger i Kirkenes som valgte å bli norsk.

 

Bente Geving bor og arbeider i Enebakk utenfor Oslo. I flere av sine prosjekter har hun beskjeftiget seg med sin samiske opprinnelse og underkjenningen av samisk språk og kultur. I utstillingene «Anna, Inga og Ellen» på Fotogalleriet i Oslo 1988 og «Glemte Bilder» ved Preus Museum i Horten 2005 var slekten hennes fra Sandnes i Sør-Varanger et sentralt tema. Hun har hatt separatutstillinger og deltatt i gruppeutstillinger i flere europeiske land siden 1979 og er er representert i samlingene ved Nordnorsk Kunstmuseum i Tromsø, Berlinische Galerie i Berlin, Preus Museum i Horten, Sogn og Fjordane Kunstmuseum og De Samiske Samlinger i Karasjok.

 

Utstillingen er støttet av Norsk Kulturråd, Samiske Kunstneres og Forfatteres Vederlagsfond  Samisk Kunstnerråd og Sámi Dáiddaguovddáš / Samisk senter for Samtidskunst

 

 

solfest1

Samenes nasjonaldag 6. februar

Program for Samenes nasjonaldag, mandag 6. februar

Kl. 10.00                      Samisk fortellerstund for barn.

Kl. 11.45 – 12.30         Overføring på storskjerm fra jubileumsfeiringa i Tråante /Trondheim. I år er det 100-års markering for det første samiske landsmøtet og det blir åpningsseremonien med tale av blant annet statsminister Erna Solberg fra Trondheim torg.

11.00 – 13.00              I samarbeid med Tysfjord kommune inviterer vi på kaffe og kaker. Tale for dagen med styremedlem i Árran, Jørgen Kintel.

 

Kl. 18.00                      Gudstjeneste i Drag /Helland kirke, kaffe og kake i kirken etter gudstjenesten.

 

 

Language Sami - SamiskLanguage Norsk - NorwegianLanguage English - Engelsk
8270 Ájluokta/Drag
Tlf: +47 75 77 51 00
Faks: +47 75 77 51 01
E-post: poassta(alfa)arran.no